Особливості спілкування з людиною що має деменцію

Люди з деменцією можуть потребувати особливого спілкування.

Удосконалення навичок спілкування допоможе зробити догляд менш стресовим і, швидше за все, покращить якість ваших стосунків із коханою людиною.

Хороші комунікативні навички також підвищать вашу здатність справлятися зі складною поведінкою, з якою ви можете зіткнутися, коли ви доглядаєте людину з деменцією.

  • Налаштуйтеся на позитивний лад взаємодії. Ваше ставлення та мова тіла передають ваші почуття та думкисильніше, ніж ваші слова. Налаштуйтеся на позитивний лад, спілкуючись із людино приємно та з повагою. Використовуйте вираз обличчя, тон голосу та фізичний дотик, щоб допомогти передати повідомлення та показати почуття прихильності.
  • Обмежте відволікання людини та шум навколо неї -вимкніть радіо чи телевізор, закрийте штори чи двері, перейдіть у тихіше місце. Перш ніж говорити, переконайтеся, що ви привернули її увагу;
  • звертайтеся до людини за іменем, називайте себе ім’ям і родичем, а також використовуйте невербальнісигнали та дотики, щоб допомогти їй зосередитися. Якщо вона сидить, опустіться на її рівень і підтримуйте зоровий контакт.
  • Чітко сформулюйте своє повідомлення. Використовуйте прості слова і речення. Говоріть повільно, виразно та заспокійливим тоном. Утримайтеся від підвищення голосу; замість цього знизьте тембр свого  голосу. Якщо людина з деменцією не зрозуміє з першого разу, скористайтеся тим самим фомулюванням, щоб повторити своє повідомлення чи запитання. Якщо вона все ще не розуміє, зачекайте кілька хвилин і перефразуйте запитання. Використовуйте назви людей і місць замість він, вона, вони.
  • Намагайтеся ставити лише прості питання, на які можна просто  відповісти. Питайте одне запитання за раз; питання з відповідями «так» або «ні» працюють найкраще. Утримуйтесь від надання занадто великої кількості варіантів вибору. Наприклад, запитайте: «Ти хочеш одягнути білу сорочку чи блакитну?» А ще краще, покажіть— візуальні підказки допоможуть прояснити ваше запитання та можуть допомогти людині відповісти.
  • Слухайте вухами, очима та серцем. Наберіться терпіння в  очікуванні відповіді. Якщо людині з деменцією важко знайти  відповідь, то  можна підказати слова. Слідкуйте з за невербальними сигналами, мовою тіла та відповідайте належним чином. Завжди намагайтеся прислухатися до почуттів.
  • Розбийте діяльність на ряд кроків. Це робить багато завдань набагато легшими. Ви можете заохочувати людину робити те, що вона може, м’яко нагадувати їй про кроки, які вона зазвичай забуває, і допомагати з кроками, які вона більше не змозі зробити самостійно. Використання візуальних підказок (наприклад, вказати рукою, куди треба тарілку чи чашку) може бути дієвою.
  • Коли справа йде важко, відволікайтеся та перенаправляйте. Якщо людина засмучена або схвильована, спробуйте змінити тему розмови чи обстановку. Наприклад, попросіть її про допомогу або запропонуйте піти погуляти. Важливо підключитися до людини на рівні почуттів.
  • Відповідайте з прихильністю та запевненням. Люди з деменцією часто відчувають розгубленість, тривогу і невпевненість у собі. Крім того, вони часто плутають реальність і можуть згадувати те, чого насправді ніколи не було. Уникайте спроб переконати їх, що вони неправі. Залишайтеся зосередженими на почуттях, які вони демонструють (які є справжніми), і відповідайте словесними та фізичними проявами комфорту, підтримки та заспокоєння. Іноді тримання за руки, дотики, обійми та похвала змусять людину відповісти, коли все інше не допомагає.
  • Згадайте старі добрі часи. Спогади про минуле  часто заспокоюють. Багато людей з  деменцією не можуть згадати , о сталося  5 хвилин тому,  а л е  вони можуть чітко згадати своє  життя 50 років назад. Намагайтесь уникати запитань, які залежать від роботи коротко часової пам’яті, бо це може викликати значний стрес у людини через складності із згадуванням.  Замість цього спробуйте активувати спогади про минуле.
  • Зберігайте почуття гумору. Використовуйте гумор, коли це можливо, але не за рахунок людини. Люди з деменцією, як правило, зберігають свої соціальні навички та зазвичай із задоволенням посміються разом із вами.

Поради щодо безпеки вдома для людей із деменцією

Будь ласка прийміть до уваги, що людина  з деменцію через наявні когнітивні порушення, зовсім інакше  може сприймати оточуюче середовище, речі навколо неї, та часом не може адекватно оцінювати навіть побутові ризики. Тому завдання близьких людей та доглядачів такої людини – зробити усе від них залежне для забезпечення безпеки перебування такої людини у помешканні її перебування. 

  • Уникайте доступу до небезпечних речовин (чистячі засоби, алкоголь, зброя, електроінструменти, гострі ножі та ліки)
  • Заблокуйте електричні розетки за допомогою пристроїв для захисту від дітей
  • Відключіть від живлення (електрика або газ) кухонну плиту
  • Зменшить температуру на водонагрівачах для запобігання можливих опіків
  • Виділіть спеціальну шухляду з предметами, якими людина може безпечно «грати», коли захоче нишпорити
  • Якщо вдома є сходи, переконайтеся, що існує хоча б один поручень. Покладіть на  сходи килимове покриття або протиковзні смужки, позначте краї сходинок яскравою кольоровою стрічкою, щоб їх було добре видно, потурбуйтесь про гарне освітлення сходів.
  • Переконайтеся, що всі кімнати та приміщення   мають добре освітлення.

Поради по  щоденному догляду  за людьми з деменцією.

На ранніх стадіях хвороби Альцгеймера та пов’язаною з нею деменцією люди відчувають зміни в мисленні, памʼяті, сприйняттю реальності, що у підсумку негативно впливає на їх  повсякденне життя. Згодом такі люди потребуватимуть більше допомоги навіть  у простих повсякденних справах (купання, догляд та одягання тощо).

Ось кілька порад, які слід враховувати на ранній стадії та в міру прогресування хвороби:

  • Намагайтеся встановити та дотримуватися однакового розпорядку дня, наприклад, купатися, одягатися та їсти щодня в один і той же час
  • Допоможіть записати справи, зустрічі та події в блокнот або календар або смартфон
  • Плануйте заняття, які подобаються людині
  • Розробіть систему контролю за прийомом ліків (використання нагадування або електронних пристроїв для автоматичної видачі ліків)
  • При одяганні чи купанні дозволяйте людині більше дій робити самій
  • Купуйте вільний, зручний і простий у використанні одяг, наприклад з еластичними поясами, тканинними застібками або великими блискавками замість шнурків, ґудзиків або пряжок
  • Використовуйте міцне крісло для душу, щоб підтримати людину, яка хитається, і запобігти падінню. Стільці для душу можна купити в аптеках та магазинах медичного приладдя
  • Будьте ніжними та шанобливими. Скажіть людині, що ви збираєтеся робити, крок за кроком, допомагаючи їй купатися або одягатися
  • Подайте їжу в узгодженому, знайомому місці та дайте людині достатньо часу, щоб поїсти

Проблемна поведінка людини з деменцією

Однією з найбільших проблем у догляді за  людиною з деменцією є зміни особистості та поведінки. Ви можете найкраще впоратися з цими викликами, використовуючи свою креативність, гнучкість, терпіння та співчуття. Ні в якому разі не  сприймайте неадекватну поведінку людини з деменцією на свій рахунок та намагайтесь все ж   зберігати позитивне налаштування що ситуації.  Догляд за людиною з деменцією може тривати досить довго, тому необхідно розробити стратегії подолання та дбати про власне здоров’я. Намагайтеся пристосуватися до поведінки людини з деменцією.  

Для початку розгляньте та зважте на наступні і важливі речі.

  • Ми не можемо змінити людину. Людина, про яку ви дбаєте, має розлад мозку, який формує те, ким вона стала. Коли ви намагаєтеся контролювати або змінити її поведінку, ви, швидше за все, не впораєтесь або зустрінете опір
  • Проконсультуйтеся з лікарем. Поведінкові проблеми можуть мати медичну причину: можливо, людина відчуває біль або несприятливий побічний ефект від ліків. У деяких випадках, як от нетримання сечі, або галюцинації, може бути призначено лікування, яке допоможе зменшити або навіть  впоратися з проблемою.
  • Те, що працює сьогодні, може не працювати завтра. Ключ до управління важкою поведінкою полягає в вашій творчості, гнучкості та обраній стратегії її вирішення.
  • Не соромтесь отримувати підтримку  від інших людей, не зачиняйтесь з проблемою догляду сам на сам. Не стидайтесь отримувати поради від лікарів, що займаються даною проблемою (неврологи, психіатри, психотерапевти, сімейні лікарі та психологи). Для консультування із соціальних питань та догляду ви можете звернутись за допомогою до територіальних центрів соціальної служби. Допомогу з медичних питань для людей з деменцією можна отримати в Інституті геронтології ім. Д.Ф. Чеботарьова НАМН, на профільному інформаційному інтернет ресурсі ADPD.net ( https://adpd.net/patients/) Очікуйте, що доглядаючи та дбаючи про  людину з деменцією у Вас, будуть як погані так і хороші дні. Оскільки такий догляд може тривати довгі роки.
  • Пам’ятайте, що доглядач можемо змінити свою поведінку. Зміна нашої поведінки призводить до змін у поведінці людини з деменцією, що може полегшити догляд
  •    Поведінка має мету. Люди з деменцією зазвичай не можуть сказати нам, чого вони хочуть або чого потребують. Вони можуть щось робити, наприклад щодня діставати весь одяг із шафи, і ми дивуємося чому. Цілком імовірно, що людина задовольняє потребу бути зайнятою та продуктивною. Завжди враховуйте, яку потребу людина намагається задовольнити своєю  поведінкою.
  •    Важливо розуміти, що будь-яка поведінка є спровокованою — вона виникає з якоїсь причини. Це може бути те, що людина зробила чи сказала або це може бути зміна у фізичному середовищі. Корінням зміни поведінки є порушення шаблонів, які ми створюємо. Спробуйте інший підхід

Ховання речей

Догляд за людиною, що постійно ховає речі та нишпорить по усім шухлядам у домі може бути непростим , але все ж здійсненним  завданням. Наступні поради можуть допомогти при такий поведінці:

  • Замкніть важливі кімнати, шафи та  приберіть із вільного доступу всі цінні речі.
  • Обмежте  за необхідності доступ людини до своєї поштової скриньки
  • Дізнайтеся про «таємні» та «зручні місця» для схованок в приміщенні
  • Перевіряйте сміттєвий кошик  (може слугувати схованкою) перед його утилізацією.  

Повторювані дії, фрази та слова

Люди з деменцією часто повторюють один і той рух, дію, слово, фразу, речення знову і знову. Хоча така поведінка зазвичай безпечна для людини з деменцією, вона може відчутно дратувати та викликати стрес у  людей, що надають догляд. Іноді така поведінка може бути  викликаною тривогою, страхом нудьгою, або є наслідком дії факторів навколишнього середовища (шум, яскраве світло та гучні звуки та ін).

  • Забезпечте спокій та комфорт людині з деменцію як вербально, так і тілесним контактом з нею.
  • Спробуйте відволіктися перекусом, або будь яким заняттям з людиною.
  • Уникайте нагадування, що вони щойно вже питали це саме. Намагайтесь ігнорувати поведінку або питання, а замість цього спробуйте переорієнтувати людину на таку діяльність, як «допомога» вам у роботі – зміщення фокусу уваги може допомогти.
  • He обговорюйте плани безпосередньо перед подією , якщо людина виглядає розгубленою.
  • Ви можете спробувати розмістити інформаційну табличку на столі, наприклад, «Вечеря о 6:30» або «Петро повертається додому о 5:00», щоб усунути тривогу та невпевненість щодо очікуваних подій.
  • Навчіться розпізнавати певні, характерні для конкретної людини  поведінкові особливості. Схвильований стан або смикання за одяг може свідчити ,наприклад, про необхідність скористатися туалетом.

Галюцинації та марення.

Галюцинації можуть бути результатом втрати почуттів людини. Збереження спокою в навколишньому середовищі може допомогти зменшити їх частоту, але коли галюцинації чи ілюзії все-таки виникають, не сперечайтеся щодо них. Замість цього реагуйте на емоційний зміст того, що людина говорить. Наприклад, якщо людина боїться, спробуйте її втішити, або відволікти її іншим заняттям. Порадитесь із лікарем, щодо даного симптому.

Марення- це патологічне порушення мислення, що досить часто зустрічається  у людей з деменцією. Частіше за все виникають ідеї щодо ревнощів партнера, або щодо викрадання персональних речей. Дані порушення необхідно обговорити із лікарем, для встановлення адекватної тактики поводження щодо даного симптому. Пам’ятайте, що даний симптом не підлягає зміні через здоровий глузд та логічними переконаннями та ін., тому порадьтесь із лікарем та оберіть адекватну тактику своєї поведінки.

Ажитація та Агресія

Ажитація (від лат. agitatio – рух, дія)  відноситься до низки нейропсихіатричних та поведінкових симптомів деменції, є станом значної тривоги та психомоторного або мовного збудження людини. Може проявлятись  дратівливістю, безсонням та словесною або фізичною агресію. Часто дані типи поведінкових проблем прогресують по мірі  прогресування деменції, але можуть зустрічатись на всіх її стадіях, навіть на початковій.

Ажитація може бути спровокована різними факторами, включаючи навколишніми факторами, стром, втомою. Найчастіше хвилювання виникає тоді, коли людина відчуває, що в неї забирають «контроль» над ситуацією.

Створення спокійного середовища для запобігання хвилюванню та агресії:

  • Зменшить шум, кількість людей у кімнаті
  • Підтримуйте встановлений розпорядок дня, дотримуючись тих самих щоденних процедур.
  • Тримайте предмети побуту в одних і тих же місцях. Знайомі предмети та фотографії створюють відчуття безпеки та можуть навіювати приємні спогади.
  • Зменшить споживання кофеїну, цукру та інших продуктів, які викликають стрибки енергії.
  • Спробуйте ніжні дотики, заспокійливу музику, читання або прогулянки, щоб вгамувати хвилювання. Говоріть заспокійливим голосом.
  • Шукайте закономірності у виникненні ажитації та агресії. Не забувайте, що навіть для людини з деменцією важливими є такі фактори як конфіденційність незалежність, втома та біль. Уникайте діяльності що може дратувати хвору людину та провокувати ажитацію та агресію.

Параноя

Параноя – медичний термін, що визначає особливий психічний стан та нав’язливу поведінку, яка характеризується безпідставною недовірою та  підозрілім ставленням до оточуючих та включає в себе переконання, що все направлено на те, щоб беззаперечно нашкодити людині.

Плутанина свідомості та втрата пам’яті можуть призвести до того, що пацієнти з деменцією починають підозріло ставитися до оточуючих, іноді звинувачуючи близьких або доглядачів у крадіжці, зраді чи іншій неналежній поведінці. 

Пам’ятайте, те, що відчуває людина, для неї є реальним станом речей.

Не слід переконувати її у протилежному чи сперечатися з нею. Варто пояснити всім, хто контактує з людиною з деменцією, що така підозрілість є проявом захворювання. Пам’ятайте,  що перегляд медіа контенту зі сценами насильства можуть сприяти розвитку параної.

  • Якщо збентежена особа підозрює, що її гроші пропали (вкрали), дозвольте зберігати їй невеликі суми грошей у кишені чи сумочці, щоб їй було легше перевірити їх «наявність».
  • Допоможіть людині знайти «зниклий» предмет, а потім спробуйте відволікайте її на іншу діяльність. Спробуйте дізнатися, де знаходяться улюблені схованки людини з деменцією для зберігання предметів, які часто вважаються «загубленими». Уникайте сварок з даного приводу.
  • Поясніть  іншим членам сім’ї та помічникам по домогосподарству, що підозрілі звинувачення є наслідком хвороби та є тільки  симптомом хвороби який людина не може контролювати та розуміти адекватно.
  • Спробуйте невербальні заспокоєння та запевнення (спробуйте ніжний дотик або обійми). Відреагуйте на почуття, що стоять за звинуваченням, а потім намагайтесь заспокоїти людину. Ви можете спробувати сказати щось на кшталт: «Я бачу, що це ти засмучена, не хвилюйся, ми знайдемо те, що пропало,  я не дозволю, щоб з тобою щось сталося погане».

Блукання

Блукання – доволі частий розлад поведінки пацієнтів з деменцією і один з найвиснажливіших для тих, хто піклується ними. Блукання нагадує безцільне ходіння, що часто супроводжується  крокувальною ходою.

Для зменшення блукання ви можете збільшити фізичну активність протягом дня а також спробувати:

  • Перенаправити неспокійну поведінку на продуктивну діяльність та фізичні вправи
  • Зменшити рівень шуму та плутанини. Вимкнути телевізор або радіо, закрити штори чи перевести людину в тихе місце Заспокоїти людину, якщо вона виглядає дезорієнтованою.
  • Відволікти людину іншою діяльністю в той час доби, коли вона найбільше блукає.
  • Звернутись до лікаря для всебічної оцінки даного симптому (виключення можливої побічної дії ліків, або їх завеликої дози).

Практичні способи запобігання блуканню

Для ефективної корекції цього прояву, необхідно виявити фактори що можливо його  провокують  (нудьга, побічні ефекти ліків, голод, спрага ,необхідність користуватися туалетом чи заняття фізичними вправами).  Надалі це можна буде врахувати та використати для управління ситуацією та уникнення такої форми поведінки.

  • Поміняйте замки на ті, що вимагають ключа, сховайте двері від очей за допомогою ширми
  • Встановіть у своєму домі пристрої для безпеки, щоб двері та вікна були надійно захищені
  • Необхідно прибрати речі першої необхідності, такі як верхній одяг, сумка

або окуляри. Деякі люди не будуть виходити без цих речей

  • Придбайте зручні стільці, які обмежують рухи, щоб пацієнту було важко вставати без сторонньої допомоги.

На випадок, якщо людина блукає, варто скласти план

  • Повідомте сусідів  та вашого дільничного поліцейського про те, що людина якою ви опікуєтесь має деменцію та схильна до  блукання. Поширте  серед них  свій  номер  телефону.
  •  Людина з деменцією може мати на собі ідентифікаційний браслет або спеціальні ярлики на одязі. Цифрові пристрої, що використовують технологію глобального супутникового позиціювання (GPS), можуть відстежувати місцезнаходження такої  людини (смартфони,  GPS  маячки).
  • На випадок необхідності поліцейського пошуку за допомогою кінологічної служби, майте вдома трохи невипраного одягу для допомоги пошуково-рятувальним собакам. Покладіть цей одяг у поліетиленовий пакет руками в рукавичках і щомісяця замінюйте його.

Як знайти зниклу людину  з деменцією

Важливо розуміти, що людина з деменцією може не кликати на допомогу або може не відповісти на ваші дзвінки, навіть опинившись десь у пастці, піддаючись ризику зневоднення та гіпотермії. Якщо людина зникла:

  • Перевірте небезпечні місця поблизу будинку, такі як водойми, густе листя, тунелі, автобусні зупинки та відкриті балкони 1 поверху.
  • Подивіться в радіусі 1,5 км від того місця, де останній раз була людина .
  •  Подивіться в радіусі 30 метрів від дороги, оскільки більшість блукачів з деменцією починають шлях і залишаються поруч. Особливо уважно дивіться в кущах та канавах ,оскільки людина може туди впасти.
  • Шукайте пацієнта в напрямку його домінантної руки, адже люди з деменцією зазвичай спочатку блукають саме в цьому напрямку
  • Дослідіть знайомі та улюблені місця пацієнта з деменцією. Часто блукання має певну мету.

Нетримання сечі

Втрата контролю над сечовим міхуром або кишечником часто виникає в по мірі прогресування деменції. Іноді «аварії» є наслідком когнітивних порушень – наприклад, хтось не може згадати, де знаходиться ванна кімната, а хтось не може вчасно туди піти. Якщо трапляється така неприємність, ваше розуміння ситуації допоможе людині зберегти гідність і мінімізувати її стрес.

•    Встановіть розпорядок користування туалетом. Спробуйте кожні дві години нагадувати людині або допомагати їй сходити в туалет.

•    Плануйте та контролюйте споживання рідини, щоб переконатися, що людина не зневоднюється. Знайте, що деякі напої (кава, чай, кола або пиво) мають значний  сечогінний ефект. Обмежить при необхідності вживання рідини ввечері перед сном.

•    За допомогою ілюстративних малюнків, позначте двері які ведуть до туалету  та ванної кімнати.

•    Сечоприймач, можна залишити в спальні на ніч для легкого доступу.

•    Прокладки та вироби для  нетримання сечі можна придбати в аптеці чи супермаркеті. Уролог може призначити спеціальне лікування цієї проблеми.

•    Купуйте одяг, який легко та швидко знімається (з еластичними поясами або застібками-липучками), обирайте  одяг, який легко прати.

Проблеми з харчуванням

Люди з деменцією буквально забувають, що їм потрібно їсти і пити. Тому дуже часто  вони можуть скаржитись що нічного не їли.  Під час розвитку деменції можуть мати місце як зниження апетиту, так і його значне підвищення  та збільшення потягу до вживання солодкого. Також ряд ліків можуть знижувати апетит. Проблемі із зубами також можуть впливати на апетит.  Тому переконайтесь, що людина їсть достатньо поживних продуктів і вживає достатню кількість рідини (1,5 – 2 л на добу). Наслідків неправильного харчування багато, включаючи втрату ваги, дратівливість, безсоння, проблеми з сечовим міхуром або кишечником та появу дезорієнтації.

Обережно ліки

Деякі ліки можуть знижувати апетит. Інші можуть викликати сухість у роті, тому переконайтеся, що

людина  отримує достатньо рідини з їжею. Обговоріть проблеми з харчуванням зі лікарем, щоб дізнатися, чи не  потрібно змінити  схему лікування.

Зробіть прийом їжі приємним заняттям

Додайте квіти на стіл, ввімкніть спокійну музику (якщо це подобається людині). Приготуйте улюблену  їжу  та подавайте її на посуді, який значно контрастує з кольором їжі. Зменшить відволікання під час прийому їжі та уникайте надто гарячої або надто холодної їжі.

Зробіть приймання їжі  веселим, грайливим та простим. Згадайте, як це роблять із маленькими дітьми.  Спробуйте давати людині маленькі ложечки і розповідати смішні віршики. Коли вони людина відкриє рот, щоб посміхнутися, кладіть  їй трохи їжі. Люди з деменцією можуть мати проблеми з використанням звичайного посуду, тому використовуйте дитячі чашки та спеціальний посуд.

Стежте за жуванням і ковтанням

 У міру прогресування хвороби можуть розвинутись проблеми з жуванням та  ковтанням. Якщо

необхідно, давайте вказівки, коли треба жувати, а коли ковтати. Після їжі намагайтеся втримати людину у вертикальному положенні протягом 30 хвилин.

Перехід на перетерту або м’яку їжу

На просунутих стадіях хвороби людина може більше не мати змоги ковтати тверду їжу, тому  перейдіть на  рідку їжу.

Проблеми з гігієнічними процедурами

Людям із деменцією часто важко або неможливо виконувати такі гігієнічні процедури, як чищення зубів, купання та регулярна зміна одягу. Необхідна допомога з цього приводу,  як правило часто викликає значні труднощі у доглядачів.

•       Приймайте до уваги гігієнічні звички вашої підопічної людини — чому  вона віддає перевагу, ванні чи душу, вранці чи ввечері? Чи був в неї улюблений аромат, крем, лосьйон чи пудра, якими вона завжди користувалася? Прийняття, наскільки це можливо, її минулого розпорядку може забезпечити певний комфорт. Пам’ятайте, що не обов’язково купати людину щодня.

•       Якщо ваш підопічний завжди був скромним та сором’язливими, для зменшення стресу  при купанні переконайтесь , що двері душової кабіни або  та ванна  шторка закрита. Приготуйте рушники, халат або одяг, коли людина буде виходити з душа або ванни.

•       Пам’ятайте про навколишнє середовище, наприклад про температуру кімнати та води (люди похилого віку більш чутливі відчуття температури), а також про достатнє освітлення. Бажано використовувати засоби безпеки, такі як нековзні килимки для ванної кімнати, поручні та сидіння у ванни чи душі. Ручний душ також може бути гарною допомогою. Пам’ятайте, що люди часто бояться впасти. Допоможіть їм почуватися в безпеці під час миття.

•       Якщо миття волосся викликає труднощі, виділіть його як окрему гігієнічну процедуру. В якості альтернативи  спробуйте сухий шампунь.

•       Ніколи не залишайте людину з деменцією без нагляду у ванні чи душі. Заздалегідь розкладіть усі необхідні речі для миття. Якщо людина має приймати ванну, спочатку наберіть воду, впевнившись  що вона  тепла, та дайте спочатку людині спробувати її температуру.

•       Якщо традиційне купання у ванні або душі стає неможливим,  то «ванна в ліжку» може стати альтернативою. Цей різновид традиційно використовують лише для найбільш слабких пацієнтів, намилюючи людину у її ліжку, змиваючи мочалкою з водою та витираючи рушником. При виконанні даної процедури треба стежити щоб  людина не зазнала переохолодження.

10  Способів зменшити стрес у доглядачів

1. Дізнайтеся про деменцію

Розуміння того, як деменція може вплинути на людину допоможе вам зрозуміти її зміни та спробувати адаптуватися.  Отримання знань про деменцію та про стратегії догляду підготує вас морально та практично до складного шляху. 

2. Будьте реалістами.

Дуже важливо, хоча й складно, бути реалістом щодо та того, як деменція вплине на людину з часом, оскільки  даний діагноз нажаль передбачає постійне погіршення стану людини.

3. Адекватно оцініть свої можливості

Ви повинні реалістично оцінювати, що та скільки ви можете зробити для людини з деменцією. Оскільки догляд за людиною з деменцію вимагає    багато часу, тому часто  непрофесійний доглядач часто стоїть перед вибором: прогулянка з людиною, про яку піклуєшся, або час для себе, або домашні справи.

На  такі питання немає «правильної»  відповіді – тільки ви знаєте, що для вас  є найважливіше і який об’єм для роботи ви можете зробити.

4. Прийміть свої почуття

Доглядаючи за людиною з деменцією, ви будете відчувати багато суперечливих власних почуттів. Протягом одного дня ви можете відчувати себе задоволеним, злим, винним, щасливим, сумним, збентеженим, наляканим, безпорадним. Ці почуття можуть бентежити, але вони є нормальною реакцією на складну ситуацію.  Ви маєте знати, що ви робите все можливе.

5. Діліться інформацією та почуттями з іншими

Обмін інформацією про деменцію з родиною та друзями допоможе їм зрозуміти, що відбувається, і підготує їх до надання необхідної вам допомоги та підтримки при необхідності. Знайдіть когось, з ким Вам буде комфортно це обговорити. Це може бути близький друг або член родини, хтось, кого ви зустріли в групі підтримки, член вашої релігійної спільноти або медичний чи соціальний  працівник. 

6.Намагайтеся бути позитивно налаштованим

Ваш настрій або психологічна установка  впливають на ваші емоції та поведінку підопічної людини. Намагайтеся дивитися на речі позитивно. Зосередження на тому, що людина все ще може зробити, а не на її втрачених здібностях, може полегшити процес догляду. Незважаючи на складну ситуацію, ще можуть бути моменти, які будуть особливими та позитивними.

7.Не забувайте про гумор

Хоча деменція є серйозною проблемою, ви можете згадати, що певні ситуації мають і позитивні сторони. Збереження почуття гумору може бути хорошою стратегією для подолання стресу.

8.Стежте за своїм здоров’ям

Ваше здоров’я є дуже важливим. Не ігноруйте це. Правильно харчуйтесь і регулярно займайтесь спортом. Знайдіть способи розслабитися та намагайтесь регулярно мати відпочинок, який є необхідним. Для ефективного догляду,  вам потрібно регулярно робити перерви. Проходьте огляди у свого лікаря. Не чекайте, поки ви надто виснажитесь. Приділіть час для підтримки своїх  інтересів або хобі. Підтримуйте зв’язок з та друзями, щоб не бути самотнім та ізольованим – це додасть вам сили продовжувати надавати допомогу.

9. Плануйте майбутнє

Сплануйте фінансові питання. Вибір, пов’язаний із майбутніми рішеннями щодо здоров’я та особистої гігієни, слід також враховувати. Не слід відкладати на майбутнє обговорення юридичних та майнових питань з людиною що має деменцію, оскільки при прогресуванні хвороби це може буте вже нездійсненним. Також подумайте про альтернативний план догляду на випадок, якщо ви не зможете надавати допомогу в майбутньому.

10. Не забувайте про себе

Враховуючи складність догляду за людиною що має деменцією, можливо вам знадобиться психологічна допомого та підтримка. Така підтримка може бути вам надана в індивідуальному порядку наприклад, психологом або психотерапевтом,  або ж її можна отримати у групі підтримки родичей та доглядачей людей з деменцією. Виберіть форму підтримки, яка вам найбільше подобається та підходить. Іноді  може бути важко попросити та прийняти допомогу. Разом із тим, прохання про допомогу не є ознакою неадекватного догляду. Якщо ви не можете самостійно піклуватися про людину з деменцією, то шукайте як це альтернативно  реалізувати. Державні соціальні служби можуть бути корисними у даному питанні. Державою передбачений догляд на дому так і інституційний догляд. В країні існує комерційний ринок соціальних послуг. У термінальних стадіях деменції людину можуть прийняти хоспісні  медичні відділення та центри.