Нарізі науковцям та лікарям відомі фактори ризику розвитку деменції . Це фактори, при наявності яких багатократно збільшується ймовірність захворіти на деменцію. Дані фактори поділяють на дві групи: ті, на які можна активно вплинути та зменшити ризик  захворювання – т.з. модифіковані фактори ризику, та сталі фактори ризику –  (немодифіковані фактори), які поки не можна так активно впливати. Значення або вага цих факторів різна на різних вікових проміжках життя людини, але всі вони мають бути прийняті до уваги при складанні планів діагностики та лікування. Вважається  що до 40 % випадків деменції можна запобігти, активно впливаючи на модифіковані фактори ризику розвитку деменції.

Нижче наводимо найбільш загальні та вагомі фактори що збільшують ризик отримати деменцію:

Фактори ризику розвитку деменції

Немодифіковані фактори ризику розвитку деменціїМодифіковані фактори ризику
Вік (особливості старіння мозку людини)Низький рівень освіти у молодому віці
Жіноча статьНеконтрольована  артеріальна гіпертензія  
Наявність певного генотипуТютюнопаління  
Сімейні форми деменціїЗловживання алкоголем
Забрудненість повітряОжиріння
Цукровий діабет (2 типу)
Депресія
Будь коли отримана черепно-мозкова травма
Низький соціальний статус
Порушення слуху та зору
Низька фізична активність

Ряд досліджень дійшли висновку, що активно впливаючи на модифіковані фактори ризику, можливо зменшити ризик захворіти на деменцію приблизно на третину!

Рекомендовані стратегії зниження ризику деменції

Збалансоване харчування– Показано, що багаторічне дотримання «Середземноморської дієти» значно покращую стан когнітивних функцій та зменшує вірогідність розвитку деменції.

Регулярні заняття спортом –  Виконання принаймні 150 хвилин фізичної активності середньої інтенсивності щотижня, такої як швидка ходьба або танці. Ви також повинні намагатись принаймні двічі на тиждень виконувати зміцнювальні вправи, або наприклад  займатись йогою чи гімнастикою тай-чи. Важливо менше сидіти – намагайтеся регулярно вставати і рухатись.

Контроль рівня артеріального тиску (АТ) – Дотримання рекомендованих лікарем рівнів АТ та регулярний прийом антигіпертензивної терапії значно зменшує ризик розвитку деменції та серцево-судинних катастроф.

Потурбуйтесь про свій зір та слух – Рекомендовано відвідати лікарів для підбору відповідних окулярів та при необхідності слухового апарату, що дозволить краще сприймати оточуючу ситуацію та покращить загальну комунікацію.

Кава та алкоголь – Вважається що при відсутності індивідуальних медичних протипоказів для вживання кави, безпечним та корисним для профілактики деменції  наразі вважаються до 4 порцій кави на день. Щодо беззаперечних та підтриманих усіма науковцями даних про профілактичну дію алкоголя щодо  деменції  та мозку загалом наразі немає, бо існуючи результати досліджень є суперечливими. Можливою альтернативою може бути прийом поліфінольних антиоксидантів (наприклад росфератрол, який присутній у виноградних кісточках, та існує у формі біологічних добавок).